torsdag, mars 24, 2011

Gammaldags föremål



Detta föremål fick jag av min mamma för nån vecka sen. Vet du vad det är?

Ps. Mallo vet säkert, ifall hon läser. Tror jag.

tisdag, mars 22, 2011

Nya kläder

Jag har shoppat kläder. Åt barnen. Åt mig själv hittar jag ingenting i affärerna. Antagligen söker jag inte tillräckligt och dessutom tycker jag att jag inte BEHÖVER nåt nytt. Att jag sen nog gärna skulle köpa om jag skulle hitta nåt är en annan sak. Nåja, nån ska ju köpa baströjor också, för det gör jag kanske en gång i året.

Men barnen, åt dem skulle jag kunna köpa hur mycket som helst. Speciellt efter att jag hittat alla möjliga härliga barnklädsbutiker på nätet. Det finns verkligt fina kläder t.ex. här. Förnuftet och ekonomin sätter dock stopp. Till de senaste inköpen hör dessa två plagg.


En t-skjorta från
Villervalla åt Zacharias, köpt på Garderoben i Nykarleby.

Foto: Zacharias
En av Kristinas nya bodyn (hon har just bytt storlek) från Lindex. Det är kul att nångång hitta mönstrade och/eller färgglada kläder till billigt pris.

måndag, mars 21, 2011

Vad väljer man bort?

Om man prioriterar en livsstil där det inte finns rum för barn borde man välja bort barnen. Jag tycker inte om det där slentrianmässiga "skulle inte jag ha ungar, så...". Då väljer man bort dem!

Så säger Mikaela Sonck i senaste Kyrkpressen (nr 11/2011, 17.3.2011). Jag läste artikeln som handlar om barnlöshet i fredags och ovannämnda citat har snurrat i mitt huvud sen dess. Sonck är redaktör för en nyutkommen bok om frivillig och ofrivillig barnlöshet, "Utan" heter boken. Jag har läst ett par artiklar om boken, men inte själva boken. Sonck är själv ofrivilligt barnlös.

Jag hör till skaran som har barn och som inte kämpat med barnlöshet. Och jag håller inte med om åsikten som uttrycks i citatet. Jag säger säkert då och då nånting i stil med att "skulle inte jag ha barn så skulle jag...
- åka utomlands varje år
- ha en fräsigare bil
- få sova på morgnarna
o.s.v." Men det betyder inte att jag väljer bort barnen! Nej, för sjutton. Det faktum att jag inte kan göra eller ha dessa saker betyder ju att jag väljer barnen. Jag väljer alla gånger barnen framom sena filmkvällar och Haglöfsjackor. Visst kan jag då och då önska att jag hade friheten att åka till New York en vecka i maj, men det betyder inte att jag önskar bort mina barn. Det är väl snarare en påminnelse om att livet ändrar då man får barn och att prioriteringarna i livet ändras på samma gång. För det gör de. Säkert finns det människor som prioriterar karriären framför barnen och som Mikaela Sonck med rätta ska haka upp sig på. Men jag vill åtminstone tro att de flesta föräldrar resonerar som jag.

torsdag, mars 17, 2011

Glimtar ur vardagslivet

Här kommer några foton från vår vardag.



Vi bakade bullar till fastlagssöndagen, vilket Zacharias tyckte att var jätteroligt. Det är ju sånt man borde göra oftare, för barnen tycker om att göra saker tillsammans.



Förra helgen bakade jag minimuffins, som jag envisas med att kalla dem. De flesta har väl numera övergått till att kalla dessa små bakelser för "cupcakes". Det var mitt första försök att baka såna små läckerheter. Det krävdes två satser smet för att få till det, men garneringen lyckades på första försöket. Men jag har dekorerat vanliga stora muffins på dylikt sätt, så helt novis var jag inte. Gott var det!



Det ryms två barn på en trip trap stol! Sällan sitter de dock såhär snällt på samma stol. För det mesta får Kristina finna sig i att sitta fastspänd i sin egen stokke. Om hon inte är fastspänd så hålls hon inte på plats utan stiger upp och stå i stolen, vilket känns allt annat än säkert. Eller också kryper hon genast upp på bordet. Smörasken är populär.



Ibland behövs det inte mycket för att roa en liten flicka! Den här bilden är tagen runt sjusnåret i morse. Vi har en morgonpigg tösabit.

lördag, mars 05, 2011

Buzza Frutti

Jag är med i Buzzador och just nu har jag, eller kanske främst barnen, möjlighet att helt gratis prova på Nestlés nya fruktsmoothie. Naturligtvis har jag provsmakat själv också och jag kan intyga att båda sorterna smakar riktigt bra. Ett stort plus är att produkterna inte innehåller tillsatt socker och inte heller färgämnen eller tillsatsämnen.



Kristina ser rätt nöjd ut.

Barn i bil



Såhär kungligt åker våra barn i bilen. Kristina sitter i en Britax hi-way och Zacharias i en Britax two-way. Två mycket bra stolar som tar förvånansvärt lite utrymme i bilen. Naturligtvis åker våra barn med ryggen i färdriktningen. Det är det överlägset säkraste sättet för barn upp till 4-5 års ålder att färdas i bil. Varför? Därför att barn har mycket tyngre huvuden i förhållande till resten av kroppen än en vuxen och nackmusklerna orkar inte hålla emot vid en eventuell krock. Det är kanske inte så svårt att räkna ut vad som händer med nacken då. En bakåtvänd bilbarnstol dämpar väsentligt mycket bättre än en framåtvänd ifall olyckan är framme.