tisdag, november 27, 2007

Föräldrar!

Tisdagen den 20 november 2007 kl. 00.55 föddes vår son. Han vägde 3360g och var 49 cm lång. Förlossningen gick snabbt. Jag började känna av mensvärk kring åtta-halv nio på kvällen. Det fortsatte med oregelbundna sammandragningar. Kennet ringde till bb och frågade om vi borde komma in och vi var nog välkomna. Jag tyckte vi kunde avvakta lite, sammandragningar ska ju vara regelbundna och jättesjuka... Ungefär kl. 23 gick vattnet och jag spydde (yäk!). Då for vi till bb. Resan var inte så värst angenäm, hade täta sammandragningar hela vägen. Vi kom in 00.15 och då var jag öppen 8 cm!!! Det var bara att knalla till förlossningssalen och klättra upp i sängen. Ett par sammandragningar till och det blev dags att dra andan före krystandet. Ja, 00.55 kom han då ut, jättefin! Jag sprack ganska rejält, läkare tillkallades för barnmorskan ville inte sy själv. Men nu är det nog okej, jag kan sitta på vanliga stolar.

Ikväll har vi då kommit hem efter en strapatsrik vecka på bb. Lillen lyckades dra på sig en infektion och måste vara några dagar på barnavdelningen och få antibiotika. Det blev lite kämpigt, för man vill ju helst ha sin baby hos sig och att allt ska vara bra. Nu mår vi hur som helst riktigt bra.

Nu ska jag sköta vårt barn! Han låter lite missnöjd, är säkert påverkad av miljöombytet. Det är kanske inte så lätt att lämna trygga bb med två nybörjarföräldrar.

måndag, november 19, 2007

Uppdatering

I lördags förde vi första flyttlasset till Vasa. Det var riktigt skoj! Jag blev mycket förtjust i lägenheten. Kennet däremot tyckte att den var lite väl stor. Vi kommer ju att ha sovrum, kombinerat arbetsrum/tv-rum/gästrum och stugkök. Jag har förstått att stugkök för många är ett obekant uttryck. I vår lägenhet innebär det i princip att det finns ett rum som fungerar som vardagsrum/matsal med en avdelad köksdel. Typ. Matbordet står i själva rummet och köksskåpen är lite skilt för sig. Kort presentation av lägenheten: Man kommer in i lägenheten, i ett vindfång, fortsätter in i tamburen. Till vänster finns badrum och bastu. Om man fortsätter rakt fram så kommer man till köksdelen. Till vänster finns trappan upp. Under trappan finns skafferi, kylskåp och en liten köksbänk med överskåp. Man skulle kunna ha ett par barstolar vid köksbänken :-). På motsatta vägg sett från trappen finns mera köksskåp, diskbänk och spis. Den väggen har man alltså på sin högra sida om man går rakt fram när man kommit in i lägenheten. Fortsätter man ännu längre in kommer man till rummet som fungerar som både vardagsrum och matsal. Typ. På andra våningen finns två sovrum (ja, ett blir ju arbetsrum), lika stora, en liten wc och en garderob. Nästa flyttlass blir nog efter att babyn har fötts.

Babyn kanske tittar ut snart *hoppas*. Förra natten gick slemproppen. Idag har jag eventullt läckt lite fostervatten (eller så är det bara mera av slemproppen, svårt att säga). Har just inga sammandragningar och inga som gör ont. Lite, lite molvärk tror jag att jag har mellan varven, men inget alarmerande. Väntar på att det liksom ska hända lite mera, nåt som gör ont, eller ordentlig vattenavgång eller nåt. Knepigt, det här med kroppen, tror att jag analyserar och funderar och känner efter för mycket. Kennet hade planerat vara över natten i Vasa, men han kommer nog hem iaf. Det känns tryggare så.

Nu ska jag sticka vidare på babyutstyrseln. Koftan är bara att sy ihop och mössan ska få öronlappar. Byxor misstänker jag att jag inte hinner sticka färdigt... :-)

torsdag, november 15, 2007

ctg

Igår fick jag vara med om något nytt. Det var med blandade känslor, minst sagt. Det började med ett vanligt rådgivningsbesök. Allt såg som vanligt bra ut, tills hälsovårdaren lyssnade på babyns hjärtljud. De var för höga. Jag var tvungen att ligga länge på britsen, både på rygg och på sida. Men hjärtljuden var fortsättningsvis höga, låg kring 170-185. De borde vara nånstans mellan 110 och 170. Tidigare har de varit ungefär mellan 140 och 160. Så jag blev skickad till mödrapoli i stan på en ctg-kurva. Och just igår var både svärmor och svärfar borta och Kennet förstås i Vasa på jobb. Så det blev min svägerska som fick köra mig till stan. En ctg-apparat mäter babyns hjärtljud, rörelser och sammandragningar. Barnmorskorna på mödrapoli var jättesnälla. Jag fick läsa tidning sålänge jag låg på en brits. Och allt såg bra ut. Babyns hjärtljud hade lugnat sig, rörelserna var ok och jag hade inga sammandragningar. Visst var det skönt att allt var bra med babyn, samtidigt som det skulle ha varit kul om förlossningen satt igång. Lite krisartat blev det dock för jag försökte förstås ringa åt Kennet och berätta vad som händer, men akkun i hans telefon hade tagit slut och han hade ingen laddare med sig. Så jag fick ingen kontakt med honom. Det var ju ingen panik sist och slutligen, men jag hann ju tänka många "tänk om...". Det visade sig sen att han haft världens jobbigaste dag på jobbet och också gått omkring och oroat sig att nåt händer då han inte kan ringa. Ja, ja, skönt att den dagen är förbi.

Nu är jag här hemma och pysslar på som vanligt. Har inga desto vidlyftigare planer. Tvättar kläder. Ska sticka lite. Packa första flyttlådan. Vänta på att babyn kommer. Lite sånt.

tisdag, november 13, 2007

Besök

Idag får jag besök! Det ska bli så kul! Det börjar liksom kännas lite halvtråkigt att bara vara hemma och inte slippa nånstans. Kennet har ju bilen i Vasa, så jag förflyttar mig just inte längre än till bybutiken eller rådgivningen. Visst finns det alltid saker man kan göra, men ibland skulle det vara skönt att fara till stan på café eller hälsa på nån. Nu kommer mina gäster!!

söndag, november 11, 2007

Morötter m.m.

Idag har vi äntligen fått upp våra morötter! Två ämbar fulla med korta & tjocka, korta & smala och långa & tjocka morötter står i källaren. Och jag har gräftat och stått i. Jorden var ganska våt och lerig så det gick inte så bra att bara dra i blasten. Men några desto mera tecken på en närmande förlossning har jag förstås inte. Däremot ett foto på en speciell morot.



Igår fick vi avklarat julklappshandel, skönt! Vi avnjöt lunch på Pedrinas och det var SÅ GOTT! Pedrinas är numera överst på min lista av favoritrestauranger.

Slänger in ett par bilder till här. Kennet tog så fina bilder av Granat för nån vecka sen och så är det väl på sin plats att visa en bild av Netta gravid också. Bilden är tagen för två veckor sedan, men jag ser ungefär lika ut ännu.





Nu säger Kennet att han vill bada bastu, han har varit på länk. Undrar om jag också ska göra det, bada bastu alltså, inte länka. Vi bastade faktiskt igår kväll också. Hmm...

fredag, november 09, 2007

Dagens andra

Det blev städning. Jag har:
- dammat mattor
- dammsugit (också under sängen!)
- torkat alla golv (fast inte under sängen, för jag orkade inte böja mig en gång till)
- rengjort brödrosten
- torkat av köksstolarna
- rengjort vedspisen
- skrubbat kring plattorna på elspisen (där var SÅ skitigt!)

Jag har inte:
-städat wc (orken tog slut)
- torkat damm (onödigt, bestämde jag)
- haft (onda) sammandragningar

Nog är det härligt med nystädade golv! Jag kan riktigt se hur de blänker :-). Nu har Kennet kommit hem också, så nu är det helgkänsla här hemma, skönt! Imorgon ska vi till Kokkola. Förhoppningsvis får vi undanstökat julklappshandeln för i år.

NU!

Nu är jag beredd! Nu får babyn på riktigt komma när som helst. För nu har jag skickat in min dogmatiktent. Jag hoppas att jag blir godkänd utan desto mera ansträngning, men det tror jag nog. Resonerar lite som så att läraren inte har hjärta att underkänna mig i det här skedet, även om det är långt ifrån den bästa hemtent jag gjort... Och jag HAR ansträngt mig och läst Luthers förklaringar till dopet och nattvarden och Augsburgska bekännelsen och lite annat.

En liten kommentar till pepparkaksbaket: Det blir nog goda pepparkakor med mammas recept om man bara kommer ihåg alla ingredienser, vilket jag gjorde på andra försöket.

Idag ska jag laga mera mat och frysa mera portioner. Funderar också på att dra igång en storstädning, eller i varje fall en vanlig veckostädning. Sedan funderar jag på om jag kanske skulle våga mig på att dra upp några morötter ur morotslandet. Vi har i alla fall plusgrader idag, så kanske det kunde lyckas. Det gör ju inget fast förlossningen går igång, för idag har jag gått 38 fulla veckor, vilket betyder att babyn räknas som fullgången :-).
Men jag vet inte om jag ska snuva Kennet på en ordentlig färdknäpp... ;-) Hmm...

tisdag, november 06, 2007

Hemmafru

Haha, kom just på att jag numera borde kunna klassificeras som lyxhustru. Jag är hemma på dagarna och min man jobbar och försörjer mig :-). Fast det är inte helt sant, jag får ju faktiskt lön från mitt jobb ännu ett par månader. DET är lyx! Tänk så schysst staden är som ger mammalediga nästan tre hela månader med full lön. Sen blir det ju till att leva på FPA ett tag framöver, men det ska väl gå det med.

Förra fredagen var ju första dagen jag var på riktigt ledig, efter praktiken. Sen dess har jag hunnit med ganska mycket. Jag skriver på en hemtent i dogmatik. Har avverkat två av sex essäfrågor och är på god väg med den tredje och fjärde, även om ingenting är nedskrivet ännu, men jag vet lite ditåt vad jag ska flumma om. Hemtenter är sist och slutligen ganska tacksamma. De senaste dagarna har jag också bakat en citronkaka, en chokladkaka, kolakakor, jämtkakor, två drömtårtor och en dadelkaka. Idag har jag också konstaterat att det INTE går att baka pepparkakor med deg som man glömt sätta sirap i. Jag gjorde ett tappert försök att platta ut degen på en plåt, efter att ha insett att det omöjligt gick att kavla och ta ut pepparkakor. Men efter gräddning konstaterade jag att det smakade som osötad, torr... ja, jag vet inte riktigt vad det smakade som, men inte var det pepparkakor! Som tur är så hade jag mera ingredienser i skåpet så nu har jag ny pepparkaksdeg i kylskåpet. Imorgon bakar jag alltså pepparkakor.

Imorgon ska jag också till rådgivningen. Väntar mig inget nytt där. Möjligen kan jag lyckas ha socker i urinen igen, för jag har ätit ganska mycket gott nu (svårt att låta bli att smaka det man bakar), men det tar jag inte så hårt.

Nu ska jag gå och titta till köttfärslimpan jag har i ugnen. Undrar om man blir extra huslig såhär i slutet av graviditeten? Idag planerade jag vad jag ska hitta på i slutet av veckan. Jag kan inte baka så mycket mera nu (har ju nästan t.o.m. julbaket undanstökat), men laga mat och frysa in portioner skulle jag kunna göra :-).

fredag, november 02, 2007

Många trevliga nyheter

Idag har jag många trevliga nyheter att dela med mig av.

1. Vi har fått lägenhet!! Vi ska flytta till en liten radhuslägenhet i Vasa. Den är på 69 kvadrat i två våningar med två sovrum och stugkök, badrum, bastu, wc och klädskrubb. Jag har inte själv sett lägenheten, men Kennet var dit och tittade. Den ligger ca 3 km från Kennets jobb, ca 5-6 km utanför centrum och med skog utanför husknuten. Vi hoppas att både vi, Stubin och Granat ska trivas där.

2. Det är helg och Kennet är hemma. Han har varit borta sedan tisdag, så det känns extra skönt att få vara på samma ställe några dagar.

3. Stubin har blivit piggare. Han var riktigt hängig från morgon och ända till början av kvällen. Han åt ingenting, förrän jag mutade honom med skinka och burkkattmat (då åt han lite) och spydde slem i flera omgångar. Jag var beredd på att han blivit ordentligt sjuk och skulle dö inom några dagar. Jag blev verkligt orolig för vår kissemisse. Han sov nästan hela dagen. Men då Kennet kom hem så kom katten in (efter en halv timme ute) och då var han precis som vanligt igen. Kennet tror att Stubin saknat honom så mycket att han börjat må dåligt och att han därför blev i skick då Kennet kom hem igen :-).

4. Jag blev färdig med praktiken! Igår var jag sista dagen och idag skrev jag praktikrapport och skickade in den.

5. Babyn är ännu i magen och visar inga tecken på att komma ut. En vecka till skulle jag vilja ha det så, sen får babyn gärna komma ut, helst före den eventuella strejken. Men babysar (hur heter det egentligen i plural???) brukar ju komma då de själva vill och inte när blivande mammor vill.

Nu kommer jag inte på mera. Säkert har jag massor av mera att vara tacksam för, men nu behöver jag sova. Gonatt!